5000 prikken gezocht!


Mijn aandacht werd gewekt door een artikel van het ANP met als titel “Met spoed gezocht: 5000 prikken”.    

Het artikel gaat over potentiele verspreiders van het covid-virus binnen ziekenhuizen.                   Een groep die over het hoofd wordt gezien door de overheid en werkgevers. Het zijn belangrijke zorgverleners die zich bezighouden met de medische beeldvorming en radiotherapie. Radiodiagnostisch laboranten zijn het. Zorg medewerkers die verschillende vormen van diagnostisch onderzoek uitvoeren. Patiënten kunnen bij hen terecht voor bijvoorbeeld; een echografie een mammografie of een röntgenfoto.

De radiodiagnostisch laborant heeft ook taken zoals het ontvangen van patiënten voorafgaand aan een onderzoek. Voorlichting geven over de procedure. De radioloog assisteren tijdens het onderzoek.                                                                                                                                            Ze werken dus inderdaad direct met patiënten. Ik begrijp waarom men in het betreffende artikel spreekt over potentiële superverspreiders. Deze medewerkers doorkruizen inderdaad alle afdelingen in een ziekenhuis. Op die manier komen ze dus ook in contact met verschillende kwetsbare groepen. Zo vormen zeker een risico op besmetting door het ziekenhuis heen.

Het schijnt dat de NVMBR (Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie) al sinds het begin hier aandacht voor heeft gevraagd. De vraag was om deze doelgroep dezelfde behandeling te geven als IC (Intensive Care) verpleegkundigen.

De overheid, raden van besturen van verschillende ziekenhuizen, en het Landelijk Netwerk van Acute Zorg van Ernst Kuipers zien deze groep echter over het hoofd. Dat is merkwaardig. Wat is de reden dat het NVMBR hierin genegeerd lijkt te worden. Deze groep zorgverleners moet eigenlijk ook voorrang krijgen in het vaccinatieproces omdat ze ook zo dicht bij de patiëntenzorg zijn. Zou het kunnen dat ze worden vergeten of is er geen zicht op de taken van deze groep zorgmedewerkers. 

Misschien heeft de NVMBR zich niet duidelijk zichtbaar gemaakt tijdens de eerste uitbraak. Maar dat zouden ze eigenlijk ook niet hoeven te doen. Het is een vreemde kwestie. Hoe heeft men deze belangrijke zorgverleners kunnen vergeten.  Het is wel zeer merkwaardig dat huisartsen, zorgmedewerkers uit de GGZ en uit de gehandicaptenzorg wel in aanmerking komen voor vaccinatie en de radiodiagnostisch laboranten niet. Dit wordt terecht als zorgwekkend gezien.       We willen allemaal toch minder besmettingen. Het moet niet gaan lijken op water naar zee dragen.

De bovengenoemde zorgverleners staan allemaal direct in contact met patiënten.                             En dat zijn meestal, toch wel de kwetsbare groepen. Ik hoop dat dit persbericht ervoor zal zorgen dat hier actie op wordt ondernomen.

Reacties