Foto: Annitta Kortstam |
De geschiedenis omschrijft dat kohl oorspronkelijke werd gebruikt als bescherming tegen zonnestralen maar ook tegen oogkwalen. Moeders in landen als India brengen kohl rond de ogen van hun kinderen omdat ze geloven dat ze hiermee hun kind kunnen beschermen tegen het “boze oog”.
In India wordt kajal ook rond de ogen als eyeliner aangebracht.
Kajal wordt binnenshuis door vrouwen op het platteland van India gemaakt. Ze gebruiken hiervoor ingrediënten als sandelhout, wonderolie, sap van de Alstonia scholaris. Alstonia scholaris is een boom waarvan van het hout potloden worden gemaakt.
Egyptenaren droegen Kohl als lijn boven hun oog. Arabieren brachten een dun lijntje aan op de waterlijn van het oog.
Om de ogen te beschermen werd een stof met een antibacteriële werking toegevoegd.
Arabieren noemen de zwarte substantie Kohl. Het woord kohl betekent zwart. In de Arabische wereld draagt men kohl dus dichterbij het oog. Op de rand van het oog om irritatie van het oog te voorkomen. De ogen kunnen namelijk erg irriteren in woestijngebieden.
Kohl word door Punjab mannen rond het oog gedragen voor speciale religieuze gelegenheden. Het wordt dan door zijn vrouw of moeder aangebracht.
Punjab is een Indiase deelstaat.
In de westerse gebruiken ze niet de traditionele Kohl. Met "kohl" in westerse landen wordt de kleur of tint bedoeld. Het is ook een veiliger dan de traditionele Kohl waaraan toch nog wel gezondheidsrisico’s zijn verbonden want er kan onder ander ook lood in zitten.
Bron: verschillende internetbronnen
Reacties
Een reactie posten