Verkiezingen 2021


De verkiezingen staan er weer aan te komen. 

We mogen weer gaan stemmen op 15, 16 en 17 maart. Ondanks dat we leven in een tijd van lockdown moeten we toch naar de stembus. En de mensen die pas in de avond kunnen mogen de avondklok 3 keer negeren. Overal is er informatie over de verkiezingen te vinden. En de keuze is reuze als het komt op het kiezen voor een politieke partij. 


Op welk partij ga je stemmen? Het zijn er zoveel, dat je geen tijd hebt om elke verkiezingsprogramma te lezen. Debatten zijn afschuwelijk en bij bepaalde kandidaten zet ik soms mijn vraagtekens. Zoveel zin en onzin wordt er uitgekraaid. 

Het gaat hier om het regeren van een land. Dan verwacht je dat de juiste keuzes gemaakt zullen worden. Maar ook dat gegeven hangt aan een zijdendraadje. Mensen lachen en praten met elkaar. Eten en drinken samen en zijn toch verdeeld. Op wie men gaat stemmen, blijft hier in Nederland een groot geheim. In het stemhokje mag je natuurlijk doen wat je wilt. Zoals bijvoorbeeld; Iemand verteld aan eenieder dat hij zij of het stemt op de Partij van de Arbeid, in het stemhokje wordt echter met een glimlach op het gezicht op die geheime partij gestemd. Mensen vinden het prettig dat ze buiten gewaardeerd een gezien worden. Ze lopen graag met de kudde mee.  


Er zijn dit jaar veel nieuwe partijen erbij gekomen. Na de verkiezingen zal dat in de Twee Kamer wel blijken.   Sommige nieuwe partijen doen het goed. Dat is logisch omdat het partijen van personen zijn die bij elk talkshow aan tafel schuiven. Ze doen daar veel goede en slechte uitspraken en worden door hun denkwijze, hun doen en laten populaire figuren. Maar kunnen die mensen een land regeren? We moeten wel beseffen dat in veel van die nieuwe partijen zeer onervaren mensen zitten. 


Het beleid van veel politieke partijen komt op hetzelfde neer. Maar vaak doen partijen beloftes die ze onmogelijk waar kunnen maken. Daarom moeten wij als kiezer goed lezen wat de partij te bieden heeft. Wat willen zij. Zijn het partijen die woorden uitschreeuwen die mensen graag horen of zijn het partijen die echt verstand van zaken hebben. Het is wel zo dat er ook heel veel kiezers zijn die door een verkeerde denkwijze op een bepaalde partij stemmen. Net als in Amerika het geval was dat bepaalde extreme organisaties dachten dat de toenmalige president van Amerika mijnheer Trump ze een duidelijk stem gaf door de uitspraken die hij maakte.


Voordat je kiest op wie je gaat stemmen, denk ik dat het belangrijk is dat je kijkt welke vis je al in de vijver hebt zwemmen en wat je ermee kan.  De gevestigde orde is ervaren en heeft verstand van zaken. Vergis je daar niet in. Blijf gefocust op wat je echt wilt hebben en laat je niet leiden door emoties. In een samenleving kan er altijd iets fout gaan. Een fout op een ministerie betekend niet direct dat het beleid niet goed is. Waar mensen werken worden er soms fouten gemaakt. Maar met goed leiderschap kan men orde op zaken brengen. 


We leven in een periode waar heel erg veel aan de hand is. Zoveel problemen lijken opeens naast elkaar te ontstaan. Menselijke fouten worden gemaakt. Dat geeft heel veel stress en verdriet. Maar juist nu is het belangrijk dat het hoofd bij elkaar wordt gehouden. En vooral koel gehouden. Het is nu niet de tijd dat men zich moet laten leiden door emoties. We moeten kiezen wat het beste is voor iedereen. Niet voor wat het beste voor onszelf is of voor een bepaalde groep. 


Als ik kijk naar de stand van zaken zoals ze nu zijn. Het beleid van het kabinet onder leiding van minister-president Mark Rutte was goed. En is nu, nog steeds demissionair steengoed. We leven in een tijd dat we bedreigd worden door een dodelijk virus. Een ernstige pandemie heerst overal ter wereld. Maar er wordt hard gevochten om deze virus te overwinnen. Men boekt winst door maatregelen die niet leuk zijn. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Een anderhalve meter samenleving. Iedereen die het beste voor heeft met dit land houdt zich aan deze maatregelen. We willen allemaal weer gewoon leven. Onze vrijheid terug hebben, om te gaan en staan waar we willen. Samen erop uitgaan. Winkelen en een terrasje pakken. We willen naar onze ouders en grootouder boven de 60 jaar toe. Elkaar weer omhelzen. Mijn advies is om het beleid van Mark Rutte en Hugo de Jonge en alle andere wetenschappers die hierbij betrokken zijn te volgen. Het is een moeilijke tijd. Maar hoe leuk zal het zijn als we straks kunnen genieten van onze zomervakantie. Stem verstandig. 

Reacties