Te weinig zout verhoogd het risico op hart en vaatziekten.


Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek (The Lancet). Van zulk soort nieuws word ik stil. “Hemeltje lief!” Het wordt mensen ook niet gemakkelijk gemaakt. We hebben volgens mij dagelijks een deskundige nodig die over onze schouders meekijkt wat we eten. Of ons een tijdje daarin begeleid. Het is nu wel duidelijk dat alleen mensen met een te hoge bloeddruk die veel zou eten moeten minderen. Maar hoe moeten mensen die te hoge bloeddruk gaan voorkomen? Want dat komt onder andere ook door te veel zout te eten wordt gezegd. Volgens het voedingscentrum mag je als je ouder dan veertien bent een maximale hoeveelheid van 2,4 gr. zout per dag eten. Voor de leeftijden onder de veertien zijn andere hoeveelheden aangegeven. Ze adviseren wel dat het beter is dat een volwassenen 6 gr. zout per dag consumeert. En dat kan door volgens de schijf van vijf te eten en weinig of zelf geen zout toevoegen bij de bereiding van een maaltijd. Ze geven verder aan dat een vermindering tot 4,5 gr. per dag bij mensen met een hoge bloeddruk voldoet. Kijk, daar kan ik wat mee.

Reacties