Zo kook of maak ik Bara
Bara is een Surinaams/hindostaanse snack die je kunt vergelijken met een beignet.
Het is een gemakkelijk en heerlijke snack die je ook als maaltijd kan gebruiken.
Wij hebben gisteren Bara gevult met kipfilet en salade gegeten.
De bara heb ik wel naar mijn smaak aangepast. Ik maak mijn bara met gele split erwten in plaats van oerdi (mung) bonen en met tijm. bekijk de foto's van die horen bij dit recept op pagina "Zo kook ik"
Hier volgt mijn maaltijd bara recept.
Voor de Bara heb je nodig:
250 gr gele split erwten
500 gr zelfrijzend bakmeel
2 takjes selderij
3 sjalotjes
1 1/2 theelepel kerrie
4 teentjes knoflook
2 theelepes tijm
2 theelepels zout
250 ml water
200 ml Olie
Voor de kipfilet heb je nodig:
1 kg kipfilet
1 theelepeltje zwarte peper
zout naar smaak (1 mespuntje zout)
3 eetlepels olie
250 ml water
Kerrie saus
Voor de salade heb je nodig:
1/2 Ijsbergsla
3 tomaten
1/2 komkommer
Bereiding:
Was de spliterwten in een vergiet onder stromend water en breng ze in een pan met ruimwater 30 minuten aan de kook. Giet het water uit de pan af en laat de erwten afkoelen. (koelt sneller af als je ze met koudwater afspoelt).
Takjes selderij sjalotjes knoflook fijn snijden. Daarna samen met de tijm kerrie en zout in een kom mengen met het water.
Vermeng vervolgens de meel en de erwten en roer dit door het mengsel van water en de overige ingredienten tot een zacht en luchtig deeg. Het deeg zal dan aanvoelen als gehakt deeg voor gehaktballen.
Dek de kom met inhoud af met een theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen.
Maak daarna balletjes van het ter grote van een ei, druk ze plat en maak een gat in het midden. ( uit dit deegmengsel haal je ongeveer 14 bara's)
Verhit de olie en bak vervolgens de bara's aan beide zijden goudbruin.
Bereiding kipfilet:
Snij de kip in blokjes en marineer het met de zwarte peper en zout.
Bak de kip vervolgens gaar in de olie (ongeveer 3 - 5 minuten).
Breng 250 ml water aan de kook en roer daar de kerrie saus poeder door tot een gladde saus.
Vermeng daarna de kipkerrie met de saus en het is klaar.
De salade bereid je als volgt:
de tomaten in blokjes van 4 snijden. de kommer in blokjes. De ijsbergsla in reepjes. vermeng alles door elkaar en de sla is klaar om genuttigd te worden.
Serveren
Snij de bara aan een kant open en vul dit met de salade en kipfilte. Eet smakelijk!
Bara is een Surinaams/hindostaanse snack die je kunt vergelijken met een beignet.
Het is een gemakkelijk en heerlijke snack die je ook als maaltijd kan gebruiken.
Wij hebben gisteren Bara gevult met kipfilet en salade gegeten.
De bara heb ik wel naar mijn smaak aangepast. Ik maak mijn bara met gele split erwten in plaats van oerdi (mung) bonen en met tijm. bekijk de foto's van die horen bij dit recept op pagina "Zo kook ik"
Hier volgt mijn maaltijd bara recept.
Voor de Bara heb je nodig:
250 gr gele split erwten
500 gr zelfrijzend bakmeel
2 takjes selderij
3 sjalotjes
1 1/2 theelepel kerrie
4 teentjes knoflook
2 theelepes tijm
2 theelepels zout
250 ml water
200 ml Olie
Voor de kipfilet heb je nodig:
1 kg kipfilet
1 theelepeltje zwarte peper
zout naar smaak (1 mespuntje zout)
3 eetlepels olie
250 ml water
Kerrie saus
Voor de salade heb je nodig:
1/2 Ijsbergsla
3 tomaten
1/2 komkommer
Bereiding:
Was de spliterwten in een vergiet onder stromend water en breng ze in een pan met ruimwater 30 minuten aan de kook. Giet het water uit de pan af en laat de erwten afkoelen. (koelt sneller af als je ze met koudwater afspoelt).
Takjes selderij sjalotjes knoflook fijn snijden. Daarna samen met de tijm kerrie en zout in een kom mengen met het water.
Vermeng vervolgens de meel en de erwten en roer dit door het mengsel van water en de overige ingredienten tot een zacht en luchtig deeg. Het deeg zal dan aanvoelen als gehakt deeg voor gehaktballen.
Dek de kom met inhoud af met een theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen.
Maak daarna balletjes van het ter grote van een ei, druk ze plat en maak een gat in het midden. ( uit dit deegmengsel haal je ongeveer 14 bara's)
Verhit de olie en bak vervolgens de bara's aan beide zijden goudbruin.
Bereiding kipfilet:
Snij de kip in blokjes en marineer het met de zwarte peper en zout.
Bak de kip vervolgens gaar in de olie (ongeveer 3 - 5 minuten).
Breng 250 ml water aan de kook en roer daar de kerrie saus poeder door tot een gladde saus.
Vermeng daarna de kipkerrie met de saus en het is klaar.
De salade bereid je als volgt:
de tomaten in blokjes van 4 snijden. de kommer in blokjes. De ijsbergsla in reepjes. vermeng alles door elkaar en de sla is klaar om genuttigd te worden.
Serveren
Snij de bara aan een kant open en vul dit met de salade en kipfilte. Eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten